Posted on: 24 Kasım 2020 Posted by: Yavuz Comments: 0

Apple tarafından uzun zamandır geliştirilen “Apple Car” isimli otomobil modelinin yakın zamanda piyasaya sürüleceğine dair bir bilgi olmasa da zaman zaman bu otomobilin sahip olacağı bazı teknolojiler gün yüzüne çıkıyor. Bugün de otomobilin sahip olabileceği bir başka teknoloji ortaya çıktı. Apple’ın aldığı yeni bir patente göre şirket, sürücüleri arabalarındaki cam çatlaklarını uyaran ve bu çatlakları tespit edebilen bir sistem üzerinde çalışıyor.

Yakın zamanda ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından verilen “otomobilin camlarındaki çatlakları tespit etmek için sistemler” başlıklı patent, Apple Car’ın camlarındaki herhangi bir kırık veya çatlağı tespit edebilecek bir sistemi öne sürüyor. Bununla birlikte Apple’ın patentte belirttiğine göre bu sistem çatlağı tespit eder etmez otomobil sürücüsünü de uyarıyor. Bridgestone ve Microsoft’un yakın zamanda geliştirdiği “Lastik İzleme Sistemi” teknolojisine benzer bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.

Otomobildeki cam çatlaklarını tespit edebilen bu sistem nasıl çalışacak?

Patentte yer alan bilgilere göre bu yeni sistemle beraber sunulacak otomobil camları, kontrol devresi ile birlikte üstte iletken bir katmanla eşleştirilmiş olan kızılötesi ışığı engelleyen bir katman ile birlikte gelecek. Bu kontrol devresi, pencereleri ısıtacak omik ısı akımlarını uygulayacaktır. Daha sonrasında ise üstteki iletken katman, direnci ölçecek ve omik ısıtmaya yardımcı olacaktır.

Bu özel otomobil camları, kenarları boyunca bölümlere ayrılmış terminallere sahip olacak. Uzun metal şeritler halinde sunulacak bu segmentler, ısıtma akımını uygulamak için kullanılacak. Bu metal şeritler aynı zamanda elektriksel ölçümler yapma, iletken katmandan geçen diğer terminallerden gelen emisyonları okuma yeteneğine de sahip olacaktır.

Bu sistemin uygulanacağı Apple Car, camlarında herhangi bir kırık veya çatlak oluştuğu zaman, cam tabakaların bazı kısımları kırılmış olacak. Bu sayede ısıtma akımlarının iletken tabakadan düzensiz geçişi oluşmuş olacak. Böylece düzensiz akım dağılımı olacağından dolayı kenarlar boyunca mevcut olan metal şeritlerle kolayca ölçülebilen bir direnç olacaktır.

Dolayısıyla bu sistem potansiyel olarak otomobillerin ve hatta evlerin camlarındaki çatlak veya kırılmaları tespit edebilecektir. Çatlakları tespit etmiş olan sistem, sonrasında ise araç içi bilgi ve eğlence sistemi üzerinden veya Apple Car’ın içerisindeki yerleşik ekran aracılığıyla sürücüleri kolaylıkla bilgilendirebilecektir. Bu sayede farkına varılmayan küçük kırık ve çatlaklar bile sistem tarafından tespit edilebilecek, böylece kullanıcılar da haberdar olabilecek.

“Apple Tarafından Geliştirilen Otomobil Cam Çatlaklarını Algılayabilecek” başlıklı haber ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Leave a Comment