Posted on: 11 Ekim 2022 Posted by: Yavuz Comments: 0

Dikkat! bu haber “Gazete Duvar” ajansından çekilerek otomatik olarak sarihaber.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
SarıHaber gazete veya bir ajans değildir!

DUVAR – TBMM Genel Kurulu’nda gazeteciler, “sansür yasası” eleştirilerine neden olan “dezenformasyonla mücadele” kanunu üzerindeki görüşmeleri, siyah maske takarak takip etti. Genel Kurul, yasanın basın kartlarının iptali ile ilgili düzenlemeleri içeren maddesinin kabulünün ardından kapandı.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bugün, 15’inci maddeden devam etti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye gazeteciler, kanun teklifi üzerindeki görüşmeleri siyah maske takarak takip etti.

Görüşmelerde teklifin 15’inci maddesi kabul edildi. Basın Kanunu’na eklenen madde ile basın kartının iptal edilmesine ilişkin şartlara eklemeler öngörüldü.

Basın Kartı’nın iptali ile ilgili koşullara, bu madde ile “5 yıl ve daha fazla hapis cezası almamak”; “dolandırıcılık, sahtecilik, devlet sırlarına karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, kamu barışına karşı suçlar” gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak şartı eklendi.

Ayrıca basın mensubunun bir aydan fazla işsiz kalması durumunda ve medya faaliyeti dışında bir iş yaptığının tespit edilmesi durumunda da basın kartı iptal edilebilecek.

Kabul edilen 15’inci madde ile 195 sayılı Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair Kanunun 49’uncu maddesinde düzenlenen basın ahlak esaslarına aykırı davranışta bulunan basın mensuplarının basın kartları da basın kartı komisyonu tarafından iptal edilebilecek.

16’ncı maddenin görüşmeleri sırasında, AK Parti sıralarının boşalması üzerine CHP Grubu yoklama talep etti. İki kez yoklama yapıldı ancak toplantı yeter sayısına ulaşılamadı. Birleşim kapandı.

⚡️ Tüm itirazlara rağmen sansür yasasında ısrar edilmesini TBMM genel kurul salonundan çıkarak protesto ediyoruz! #SünsürYasasınaHayır pic.twitter.com/WZnctCcD1o

— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) October 11, 2022

Kaynak :
https://www.gazeteduvar.com.tr/gazeteciler-sansur-yasasini-siyah-maske-takarak-protesto-etti-haber-1584500

Leave a Comment