Posted on: 10 Ekim 2022 Posted by: Yavuz Comments: 0

Dikkat! bu haber “İSG Haber” ajansından çekilerek otomatik olarak sarihaber.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
SarıHaber gazete veya bir ajans değildir!

İSG HABER AJANSI 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından pandemi sürecinde yayımlanmayan 2020-2021 iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri yayımlandı. 
Yayımlanan istatistiklerde göre iş kazalarının en çok 18-26 yaş aralığında gerçekleştiği dikkat çekiyor. OSHA yöneticisi David Michael, daha önce Axiom Medical’in blogunda yayınlanan bir makalesinde, “Onlarca yıldır, ister yeni bir işe başlasınlar, ister sadece yeni bir şantiyede olsun, çalışanların yaralanma riskinin arttığını biliyorduk. Bu yeni iş sahasındaki potansiyel tehlikeler ve kendilerini korumak için alabilecekleri önlemler konusunda genellikle eğitim almıyorlar.” ifadelerini kullandı. Genç çalışanların iş kazası geçirme olasılığının yüksek olmasını ise yetersiz eğitim, oryantasyon ve denetim sebeplerinden kaynaklandığı belirtildi. 
GENÇ ÇALIŞANLAR DENEYİMSİZBazı işyerleri doğası gereği tehlikelerle dolu. Örneğin inşaat ve yenileme sahaları, çalışanların yaralanma riskini azaltmak için önlemler alınmasını gerektiren tehlikeler barındırıyor. Önlemlerin alınmaması durumunda, çalışma sahasındaki kişilerde ciddi fiziksel yaralanmalara veya daha kötüsüne neden olan kazalarla sonuçlanabilecek sayısız durum var. Doğal olarak, bu şantiyelerde tecrübesi olmayan genç çalışanlar daha büyük risk altında.
GENÇ ÇALIŞANLARDA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA FARKINDALIK EKSİLİĞİ VAR Çalışanların işlerinde etkili olabilmeleri için iş süreçlerine aşina olmaları gerekir. Tehlikeli olabilecek çalışma işleri arasında bu bir güvenlik meselesi olarak görülür.
Çalışanların işyerinde hakları ve sorumlulukları konusunda farkındalık eksikliği bulunduğu gözlemleniyor. İşçiler, güvenli olmayan işleri reddetme hakkına sahip. Ancak çalışma koşullarına rağmen çalışanlar geçim sıkıntısı, iş bulamama korkusu sebebiyle tehlikeli işlerde çalışmaya devam ediyor. 
GENÇ ÇALIŞANLAR YETKİLİLERE SORU SORABİLMELİ Genç çalışanlar soru sormaktan çekinirlerse, özellikle tehlikeli işler yapıyorlarsa, yaralanmaya daha yatkın olur. Çalışanlar yaptıkları işler hakkında işveren veya yetkili kişilere soru sorabilmeli. Tereddütleri hakkında bilgi sahibi olamayan çalışanlar iş kazasıyla sıkça karşı karşıya kalabilir. Ufak yaralanmalar dışında bu durum ölümlü iş kazalarına da sebep olur. 
İŞ YERLERİNDE İŞ KAZALARINDAN NASIL KAÇINILIR?İşçileri güvende tutmak, doğru güvenlik önlemlerini almak ve işçileri işlerini güvenli bir şekilde yapmaları için eğitmekle ilgili. İşçilerin sağlıklarının ve güvenliklerinin sağlanması için iş öncesi ve düzenli periyotlarla eğitimler verilmesi gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliğinin en önemli sebebi işverenleri ve çalışanları ortak bir hedef doğrultusunda birleştirme kapasitesine sahip. Ortak hedef ise ilgili herkesin güvenliğini ve başarısını sağlayan güvenli ve emniyetli bir iş yeri yaratmak.
Güçlü bir iş sağlığı ve güvenliği politikasının faydaları, onu sürdürmenin maliyetinden çok daha ağır basar. Bu amaçla, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi asla başarının önünde bir engel olarak görülmemeli veya sonradan düşünülmüş bir şey olarak görülmemeli, bunun yerine iyi, etik ve üretken iş standartlarını sağlamak için etkili ve mantıklı bir adım olarak görülmesi gerekir. 
İSG Haber  Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız
İSG Haber Twitter hesabımıza ulaşmak için tıklayınız

Kaynak :
https://isghaber.com.tr/haber/12348881/genc-calisanlarin-yaralanma-olasiligi-neden-daha-yuksek

Leave a Comment